Poświerka szponiasta

Poświerka szponiasta ma 15 cm, waży 24 g.

Głowa i podgardle czarne, białawe pręgi za okiem, dziób żółty; grzbiet czerwonawobrązowy z czarnymi podłużnymi plamami.

U samca w szacie zimowej głowa w brązowe cętki, broda i podgardle białawe.

Śpiewa z punktu obserwacyjnego lub w locie; zwykle na ziemi.

Ptak ten wabi głosem – ?tiju”, w locie trele ?tititi”.

Śpiew poświerka szponiastego to krótkie strofy, podobne jak u skowronka polnego.

Środowiskiem tego ptaka jest tundra nizinna i górska; w zimie często na polach w pobliżu wybrzeża.

Pożywieniem są owady i nasiona.

Lęgi przypadają na miesiące: maj – czerwiec, 4-5 jaj, wysiadywanie jaj trwa 13-14 dni, młode w gnieździe 10-12 dni.

Gniazdo poświerka szponiastego znajduje się na ziemi.

 Poświerka szponiasta
Poświerka szponiasta

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *