Potrzeszcz

Długość ciała potrzeszcza to 19 cm, rozpiętość skrzydeł 31 cm, ciężar 50 g.

Zamieszkuje pola i suche łąki.

Odżywia się nasionami traw i zbóż, a pisklęta karmi owadami i pająkami.

Zbudowane z suchych łodyżek chwastów i trawy gniazdo zakłada na ziemi, dobrze ukryte wśród traw lub zbóż.

Wyściela je korzonkami i włosiem.

Wyprowadza dwa lęgi w roku. Przez dwa tygodnie jaja wysiaduje tylko samica. Młode pozostają w gnieździe 9-12 dni.

Po okresie lęgowym potrzeszcze zbierają się w stada liczące kilka tysięcy osobników. Koczują, tylko w niewielkim stopniu wędrują.

Występują w Europie i Azji Mniejszej. Zimują na obszarze lęgowisk, na Półwyspie Arabskim i w Egipcie.

W Polsce lokalnie są dość często ptakami lęgowymi.

Ptak ten w Polsce jest pod ochroną.

 Potrzeszcz
Potrzeszcz

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *