Pustynnik

Ptak ten w rekordowym tempie dostarcza swoim młodym wodę – 18 g na odległość 35 km.

Pustynnik występuje od Morza Kaspijskiego do Chin.

Samiec pustynnika ma brzuch i piersi pokryte pióra­mi o strukturze pozwalającej im nasiąkać jak gąbce. Ugasiwszy pragnienie u wodopoju, odległego nieraz o kilkadziesiąt kilometrów, ptak zanurza spód ciała w wodzie, by jej zapas dostarczyć pisklętom. W poziomej pozycji rączego lotu woda wcale nie kapie.

Wróciwszy do rodziny, ojciec staje wyprosto­wany na gnieździe, a trójka piskląt spija ożywczy płyn, który wzdłuż specjalnej bruzdy w upierzeniu spływa mu po brzuchu.

Ten sposób pojenia przychów­ku dotyczy jeszcze kilku gatun­ków stepówek.

Pustynniki są krewniakami gołę­bi, bardziej krępe i z dłuższym ogonem. W celach ochronnych pustynnik ubarwiony jest we wzorki różnych odcieni pia­skowych barw. Samicę wyróżniają ciemniej­sze plamki na karku i grzbie­cie.

W obronie przed wysokimi tempe­raturami pustyni niektóre gatunki stepówek wytworzyły pod skórą brzucha worek powietrzny, izolu­jący je od rozgrzanego podłoża.

Pisklęta pustynni­ka, jeszcze lepiej zakamuflowane niż ptaki dorosłe, barwą i deseniem w ogóle nie odstają od piaszczystego podłoża.

Pustynnik

Pustynnik

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *