Ścierwnik biały

Ścierwnik biały jest najmniejszym gatunkiem wśród sępów.

Ma ciało długości 68 cm, a rozpiętość skrzydeł 168 cm.

Żyje w górach i na otwartych, rozległych przestrzeniach pustyń i półpustyń.

Często spotkać go można w osiedlach ludzkich. Żywi się odpadkami pozostawionymi przez człowieka i padlina; potrafi też rozbijać twarde jaja strusia.

Gniazda, wysłane kawałkami skór i pękami sierści, buduje w niszach i szczelinach skalnych oraz w otworach jaskiń nad urwiskami.

W Egipcie spotkać go można nawet na piramidach. Występuje w południowej Europie, Azji oraz Afryce. W Polsce po raz ostatni obserwowano go w 1936 roku na Mierzei Wiślanej.

Ptak ten jest w Polsce pod ochroną.

 Ścierwnik biały
Ścierwnik biały

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *