Sieweczka morska

Sieweczka morska jest gatunkiem małego ptaka z rodziny sieweczkowatych. Ptak ten jest związany z wybrzeżami słonych zbiorników wodnych. Zamieszkuje w zależności od podgatunku:

  • sieweczka japońska (Charadrius alexandrinus dealbatus) – Wyspy Japońskie, Wyspy Riukiu oraz wschodnie i południowowschodnieChiny. Zimuje od Filipin po Borneo;
  • sieweczka morska (Charadrius alexandrinus alexandrinus) – Europa Zachodnia, wyspy wschodniego Atlantyku oraz Afryka Północna,Europa Południowa, Bliski Wschód oraz Azja Środkowa i Bliski Wschód. Zimuje w subsaharyjskiej Afryce, Azji Południowej i zachodniej części Indonezji. Do Polski zalatuje sporadycznie;
  • Charadrius alexandrinus seebohmi – południowo-wschodnie Indie i Cejlon.

Gatunek chroniony.

Sieweczka morska preferuje wybrzeża mórz i słonych jezior.

Długość ciała tego ptaka wynosi ok. 15-20 cm, rozpiętość skrzydeł ok. 35-45 cm. Sieweczka morska waży ok. 30-55 g.

Samiec tego ptaka w szacie godowej ma kantarek, przednią część wierzchu głowy i pokrywy uszne czarne. W tym samym kolorze również plamy na bokach szyi. Pozostałą część wierzchu głowy, grzbiet i skrzydła jednolicie szarobrązowe. Reszta ciała biała. U samicy, samca w szacie spoczynkowej i osobników młodocianych kolor czarny zastępuje ciemnobrązowy.

Nogi i dziób ciemne. C. a. dealbatus ma dłuższy dziób, a samiec w szacie godowej ma wierzch głowy z rdzawym odcieniem. Samce Ch. a. seebohmi mają wierzch głowy jednolicie szarobrązowy, bez czarnej plamy z przodu. Ch. a. occidentalis i Ch. a. nivosus są bardziej szare niż brązowe, bledsze i mają krótsze nogi.

Pożywienie lądowe i wodne bezkręgowce.

Gniazdo sieweczki morskiej jest w formie zagłębienia w ziemi.

W ciągu roku wyprowadza jeden lęg, składając w kwietniu – lipcu (w zależności od strefy klimatycznej) 3 lub 4 jaja. Zazwyczaj tworzy małe (do 25 par) kolonie.

Jaja wysiadywane są przez okres 23 do 29 dni przez obydwoje rodziców – podczas dnia przez samicę, a nocą przez samca.

Sieweczka morska

Sieweczka morska

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *