Sieweczka pustynna

Sieweczka pustynna to gatunek z rodziny siewek. Długość skrzydła 13-15 cm, ciężar 70-90 g.

Samiec w szacie godowej ma czoło, przednią część szyi i cały spód ciała białe, przedni skraj ciemienia, kantar i pokrywy uszne czarne, tylną część szyi i szeroką przepaskę na wolu rdzawe, wierzch głowy, grzbiet i skrzydła szarobrązowe, dziób i nogi czarne.

Samica jest ubarwiona mniej kontrastowo i pozbawiona barwy rdzawej. Samiec w szacie zimowej i młode są podobne do samicy.

Zamieszkuje tereny pustynne, porośnięte słonolubną roślinnością, nieraz daleko od wody; w okresie pozalęgowym przebywa na wybrzeżach mórz, jezior i rzek.

Sieweczka pustynna jest wędrowna.

Występuje na Zakaukaziu, w zachodniej i środkowej Azji; zimuje w Afryce, zachodniej i południowej Azji. Do Polski zalatuje wyjątkowo, obserwowana 4 razy.

 Sieweczka pustynna
Sieweczka pustynna

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *