Sieweczka rzeczna

Zasięg sieweczki rzecznej obejmuje całą Europę, z wyjąt­kiem Dalekiej Północy, oraz północną Afrykę.

Sieweczka rzeczna żyje na piaszczystych lub żwirowatych brzegach rzek, jezior i stawów, na mulistym dnie stawów spuszczonych, w starych wykopach z wodą na dnie i na wybrzeżach morskich. Porusza się z taką szybkością, że nogi stają się niewidoczne i ptak zda się ślizgać po brzegu. Chwilami zatrzymuje się gwałtownie, chwieje przez moment i rusza dalej.

Sieweczka toki rozpoczyna po przylocie na tereny lęgowe w kwietniu lub maju. Samce wykonują zygzakowate loty godowe, wolno poruszając skrzydłami. Wydają przy tym ostre krzyki. Zaloty kontynuują na ziemi: kłaniają się, kiwają, przeskakują z jednej nogi na drugą, podnosząc je wysoko ? wszystko z nastroszonymi piórami.

Samiec sieweczki wygrzebuje kilka gniazd, z których sami­ca wybiera jedno. Wykłada je dokładnie kamykami, muszelkami i źdźbłami trawy. Zniesienie liczy 4 jaja piaskowego koloru, usiane ciemnymi plam­kami, które są prawie niewidoczne wśród kamyków i żwiru. Rodzice wy­siadują je przez 22?26 dni, zmieniając się na gnieździe co parę minut lub co parę godzin. Pisklęta są wodzone przez 3 tygodnie.

Karmią się owada­mi, pająkami, drobnymi skorupiakami i robakami. Żerując drepczą energi­cznie po piasku lub mule, wypłaszając w ten sposób swe ofiary. Niektóre pary wyprowadzają dwa lęgi, zwłaszcza w południowej części zasięgu. W sierpniu i we wrześniu rodziny sieweczek opuszczają lęgowiska i odlatu­ją; część nad Morze Śródziemne, a większość dalej, aż do Afryki Zachod­niej i Środkowej.

Sieweczka rzeczna jest błotniakiem wielkości skowronka. Ma na czole białą plamkę czarno obrzeżoną, na szyi biały kołnierzyk, a na piersi czarny pas. Poza czarnym pasem czołowym, występuje drugi, wąski biały pas. Dziób jest czarny z żółtą plamką u nasady żuchwy. Oko jest otoczone jaskrawożółtymi okularami. Samica ma czarny pas czołowy i okulary węższe. W locie nie widać na skrzydłach żadnego pasa.

Młode sieweczki rzeczne nie mają pasów na głowie, pas na piersiach jest brązowy. Pisklęta w puchu mają białe czoła i biały pas na karkach. Sieweczkę rzeczną, sieweczkę obrożną i sieweczkę morską odróżnia się po układzie na głowie plam białych i czarnych.

Sieweczka rzeczna

Sieweczka rzeczna

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *