Sikora sosnówka

Sikora sosnówka ma 11 cm, waży 9 g.

Z podobnym do bogatki rysunkiem, ale o wiele mniejsza, spód jasny, szarobrązowy, dłuższa biała plama na karku.

Ptak ten wabi wysokim, cienkim ?tsi” i ?citi” lub podobnie.

Śpiew sikory sosnówki to krótkie strofy 2-3-sylabowych motywów jak ?wi-ce-wice-wice”, ?cewi-ci-cewi-ci” lub ?sitju-djuti-djuti”.

Środowiskiem tego ptaka są lasy iglaste, parki z drzewami szpilkowymi, w górach do granicy drzew.

Pożywieniem sikory sosnówki są owady oraz nasiona iglaków.

Lęgi tej sikory przypadają na miesiące: kwiecień – czerwiec, 8-10 jaj, wysiadywanie jaj trwa 14-16 dni, młode w gnieździe 16-17 dni; 2 lęgi rocznie.

Gniazdo sikory sosnówki znajduje się w dziuplach.

 Sikora sosnówka
Sikora sosnówka

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *