Siniak

Długość ciała siniaka to 33 cm, ciężar 0,25-0,3 kg.

W Polsce jest nielicznym ptakiem lęgowym.

Występuje w Europie, Azji i Afryce. Zamieszkuje lasy liściaste i mieszane, w których może znaleźć odpowiednie miejsce na gniazdo – dziuplę. Od marca do sierpnia wyprowadza 2-3 lęgi. Jaja wysiadują oboje rodzice. Po 4 tygodniach młode są całkowicie samodzielne.

Zimę siniak spędza na południu.

Pożywienia szuka na ziemi – są to nasiona i niewielkie owoce.

Ptak ten w Polsce jest pod ochroną.

 Siniak
Siniak

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *