Słonka

Słonka ma 34 cm, waży 300 g.

Duży, przysadzisty brodziec z długim, silnym dziobem; oczy duże, osadzone wysoko na głowie; upierzenie w kolorze kory drzew; na głowie 3?4 ciemne, poprzeczne paski.

W locie wygląda ciężko, jak pozbawiona szyi, skrzydła szerokie, zaokrąglone.

Słonka jest nietowarzyska; zazwyczaj aktywna o zmierzchu; spłoszona ulatuje zygzakiem do góry i od razu zapada; powolny lot godowy na wysokości koron drzew.

Samiec w locie tokowym głos: ?uorrt uorrt”, ?psiwik”.

Środowiskiem słonki są wilgotne lasy liściaste i mieszane.

Pożywieniem tego ptaka są dżdżownice, owady oraz pająki.

Lęgi słonki przypadają na miesiące: marzec – lipiec, 4 jaja, wysiadywanie jaj trwa 20-22 dni, młode po 20 dniach zdolne do lotu.

Gniazdo słonki jest doskonale zamaskowane.

 Słonka
Słonka

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *