Słowik rdzawy

Słowik rdzawy ma 16,5 cm, waży 22 g.

Grzbiet, skrzydła, ogon czerwonobrązowe, spód jaśniej brązowy; nogi wysokie.

Trudno zauważalny, żyje w ukryciu, skacze dużymi susami, ogon często zadarty.

Głos tego ptaka w podnieceniu to miękkie, dźwięczne ?juki” lub niskie ?karr”.

Śpiew słowika rdzawego – głośny, bardzo zmienny, liczne, rozmaite krystalicznie czyste motywy przeplatają się z monotonnymi, terkoczącymi tonami, w międzyczasie przedłużone, narastające tony (szlochanie); śpiewa również w nocy.

Środowiskiem tego ptaka są lasy liściaste, lasy nad rzeczne, ogrody i parki.

Pożywieniem są owady oraz pająki.

Lęgi słowika rdzawego przypadają na miesiące: maj – czerwiec, 4-6 jaj, wysiadywanie jaj trwa 13-14 dni, młode w gnieździe 11 dni.

Gniazdo znajduje się na ziemi.

 Słowik rdzawy
Słowik rdzawy

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *