Słowik szary

Długość ciała słowika szarego to 16,5 cm, rozpiętość skrzydeł 27 cm, ciężar 25 g.

Jest najbardziej znanym śpiewakiem wśród ptaków. Usłyszeć go można do czasu wyklucia się piskląt.

Zamieszkuje zwarte kompleksy leśne, zadrzewienia śródpolne, parki i ogrody z dużą ilością krzewów i bogatym runem, kępy krzaków na łąkach oraz miedzach wśród wilgotnych pól i zarośla nad wodami.

Gniazdo zakłada na ziemi, ukryte wśród krzaków, lub nisko na gałęzi. Buduje je z suchych traw i zdrewniałych gałązek. Przez 13 dni jaja wysiaduje samica, a młode już po 11 dniach opuszczają gniazdo. Krótki okres przebywania jaj i piskląt w gnieździe najskuteczniej broni je przed wrogami.

Gatunek ten występuje w Skandynawii, wschodniej i środkowej Europie oraz zachodniej Syberii. Zimuje w południowo-wschodniej Afryce. W Polsce jest licznym ptakiem lęgowym. Przez zachodnią Polskę przebiega granica jego zasięgu.

Ptak ten w Polsce jest pod ochroną.

 Słowik szary
Słowik szary

1 Comment

  1. Klaudi :D

    SUPER POMOGŁO MI BARDZO 😆 😉 :mrgreen: 😛 😀 😮 😯 😎 😆 🙄

    Reply

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *