Śnieguła zwyczajna

Inna nazwa: śnieguła

Śnieguła zwyczajna jest małym ptakiem wędrownym z rodziny poświerek.

Wcześniej zaliczany do trznadlowatych.

Ptak ten zamieszkuje obszary podbiegunowe Eurazji i Ameryki Północnej. Jest najdalej na północy gniazdującym ptakiem lądowym ? występuje aż do północy Grenlandii.

Zimuje w strefach umiarkowanych Eurazji i Ameryki Północnej oraz w północnej Afryce. W Polsce pojawia się nielicznie lecz regularnie podczas przelotów i w okresie zimowym, czyli od października do kwietnia.

Na terenie Polski gatunek ten jest objęty ścisłą ochroną gatunkową.

Latem gnieździ się na kamienistych obszarach tundry, skalistych wybrzeżach, odkrytych skałach na lodowcach. Zimuje na morskich wybrzeżach, słonawych łąkach i terenach rolniczych.

Zimą gromadzi się w stada. Niekiedy chroni się przed zimnem, zakopując się w śniegu.

Występuje duża ilość szat, które zależą od pory roku, płci i wieku ptaka. Dorosłe samce na wiosnę maja grzbiet, część lotek oraz środek sterówek czarne, podczas gdy reszta piór pozostaje biała. Jesienią głowa staje się jasnobrązowa, spód ciała kremowy, zaś wierzch brązowy z jasnymi kresami.

Samice i osobniki młodociane mają głowę szarą z płową smugą na boku. Wierzch ciała szarobrązowy z czarnymi plamkami. Wszystkie ptaki mają białe lusterko na skrzydle.

Średnia długość życia tego ptaka wynosi 4 lata.

Długość ciała ok. 16,5?19 cm, rozpiętość skrzydeł ok. 29?33 cm.

Masa ciała wynosi ok. 35?40 g.

Śpiew tego ptaka jest krótki, świergotliwy, melodyjny. Śpiewa siedząc na kamieniu lub w locie. Wabi dzwoniącymi dźwiękami.

W ciągu roku wyprowadza jeden, rzadziej dwa lęgi, w maju?czerwcu.

Śnieguła zwyczajna gniazdo zakłada między kamieniami, w załomach skalnych, dobrze ukryte, wyścielone piórami i włosiem.

Składa 4?6 białych jaj o czerwono-brązowych cętkach przy szerszym końcu.

Jaja wysiadywane są przez okres 10?14 dni przez samicę, która jest w tym czasie karmiona przez samca.

Pisklęta pierzą się po 10?15 dniach.

Śnieguła zwyczajna jest wszystkożerna, latem w diecie przeważają owady, jesienią i zimą nasiona roślin.

Szuka pożywienia biegając szybko po ziemi, jak nakręcana zabawka.

Śnieguła zwyczajna

Śnieguła zwyczajna

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *