Śnieżka

Śnieżka to gatunek z rodziny wikłaczy, podrodziny wróbli.

Długość ciała około 18 cm, długość skrzydła 11,5-12,6 cm, ciężar około 35 g.

Wiosną głowa szara, od dzioba jasny wąs, na gardle czarna plama, wierzch ciała brunatny, skrzydła czarniawe z dużym białym lustrem, ogon brunatno-czarniawy z białym, spód brudnobiały.

Jesienią barwy te są pokryte szerokimi żółtawymi obrzeżami piór, tak że są częściowo niewidoczne.

Śnieżka zamieszkuje strefę alpejską i subalpejską w górach.

Gniazdo zakłada w szczelinach skał, norach gryzoni lub w otworach budynków.

Wyprowadza 2 lęgi w roku. W zniesieniu 4-6 jaj.

Śnieżka jest osiadła, tylko zimą opuszcza się w doliny.

Występuje wyspowo: na południu Hiszpanii, w Pirenejach, Alpach, Górach Dynarskich, na Kaukazie i w Iranie oraz w niektórych łańcuchach górskich Azji Centralnej.

W Polsce obserwowana dotychczas 3 razy, ostatni raz w 1912 r. koło Cieplic.

 Śnieżka
Śnieżka

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *