Sójkowiec paskowy

Sójkowiec paskowy to gatunek z rodziny kurtodrozdów.

Długość skrzydła 7,6-8,6 cm, ogon długi, mocno zaokrąglony.

Wierzch głowy i szyi jasnoszarobrunatne z czarnym kreskowaniem, płaszcz oliwkowobrunatny z białymi kreseczkami, kuper szarawy, lotki rdzawobrunatne, ogon oliwkowobrunatny z czarną przedkońcową i szarą końcową pręgą, spód szarawy z rudym odcieniem, na piersi i wolu z białymi kreskami.

Ptak ten zamieszkuje górskie zarośla do wysokości 2500 m n.p.m., zwykle w pobliżu wody.

Sójkowiec paskowy odżywia się zasadniczo pokarmem roślinnym – nasionami i jagodami, choć zbiera też i owady; żeruje głównie na ziemi.

Gniazdo buduje na ziemi lub też nisko nad nią, na krzakach lub drzewach.

W zniesieniu zwykle 3 jaja.

Ptak ten jest osiadły.

Występuje od Syr-darii na północy, do ujścia Indusu na południu i wzdłuż południowych stoków Himalajów do doliny Gangesu.

 Sójkowiec paskowy
Sójkowiec paskowy

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *