Sóweczka

Sóweczka to najmniejsza sowa w Europie, aktywna nocą, choć często poluje również w dzień.

Długość sowy śnieżnej to 16-17 cm; siąg 34-38 cm. Głowa stosunkowo mała. Tor lotu łukowaty, podobny jak u szpaka. Zdenerwowana, kiwa ogonem.

Sóweczka to ptak gniazdowy rozległych lasów iglastych Europy Północnej i Wschodniej oraz Alp i średnich gór. Gniazda zakłada przede wszystkim w starych dziuplach dzięcioła średniego. Spotyka na od stycznia do grudnia.

Sóweczka zdradza swą obecność najczęściej głosem; zwykle siada na szczycie świerka i wydaje łatwe do naśladowania, podobne do głosu gila ?pji pji pji”. Od kwietnia do maja samica składa 3-7 białych jaj i wysiaduje je 24 dni. Pary gniazdują oddzielnie, wyprowadzając jeden lęg w roku. Pisklętami opiekują się oboje rodzice przez 30 dni na gnieździe i 25 dni poza nim.

 Sóweczka
Sóweczka

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *