Sroki to wszędobylskie, ciekawskie, ale przy tym płochliwe ptaki, chociaż często żyją w pobliżu człowieka. Gatunek osiadły.

Mniejsza od wrony (44-48 cm), z bardzo długim ogonem. Upierzenie czarno-białe z metalicznym połyskiem. Nie do pomylenia z innym ptakiem.

Występuje w całej Europie.

Woła ochrypłym, ponurym ?tszerr-akakak”, czym ostrzega przed zbliżającym się kotem, ptakiem drapieżnym lub człowiekiem. Śpiew rzadko słyszany, składa się z cichego szczebiotu przeplatanego jakby nosowymi dźwiękami.

Środowiskiem sroki są tereny otwarte z zadrzewieniami śródpolnymi i grupami krzewów. Wsie i miasta, z grupami wysokich drzew, parki, cmentarze i zieleńce, nawet w środku miasta, jeśli są w nich wysokie drzewa.

1 lęg w roku (kwiecień do maja/czerwca). Duże gniazdo z patyków pokryte daszkiem z ciernistych gałązek jest wzmocnione gliną i ziemią z wplecionymi korzonkami. Zwykle jest umieszczane na drzewach i wysokich krzewach. Jaja (5-8) zielonkawe lub niebieskawe, 17-18 dni wysiadywane przez samicę. Pisklęta przebywają w gnieździe 22-24 dni.

Ptak wszystkożerny, od różnych pokarmów roślinnych, przez ślimaki i inne bezkręgowce, liczne owady, do jaj i piskląt innych ptaków, a nawet padliny i odpadków ze śmietników.

 Sroka
Sroka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

 


Partnerzy:

Najnowsze komentarze
Polecamy