Srokosz

Długość ciała srokosza to 25 cm, rozpiętość skrzydeł 36 cm, ciężar 65 g.

Jest mieszkańcem wilgotnych terenów z niewielkimi laskami lub kępami krzewów oraz skraje lasów.

W zimie spotkać go można na polach.

Odżywia się drobnymi kręgowcami – myszami, ptakami, gadami – i większymi owadami.

Jego ofiary, które zostawia ?na później”, można zobaczyć nadziane na kolce gałązek tarniny.

Gniazdo zakłada wysoko na drzewie.

Buduje je z korzeni i kłączy, wyściela wełną i puchem roślinnym.

W Polsce jest bardzo rzadkim ptakiem lęgowym; zimują u nas osobniki z północy.

Srokosz występuje w Eurazji, Afryce i Ameryce Północnej.

Ptak ten w Polsce jest pod ochroną.

 Srokosz
Srokosz

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *