Stalugwa samotnik

Długość ciała stalugwy samotnika to 24-26 cm, ciężar 75-105 g.

W okresie lęgowym zamieszkuje śródleśne bagna, potem przenosi się na otwarte tereny wilgotnych łąk i nad brzegi zbiorników wodnych.

Gnieździ się na drzewach, zajmując gniazda krukowatych, drozdów, gołębi i nawet wiewiórek.

Młode przebywają w gnieździe tylko dwa dni, a potem wyskakują z niego samodzielnie albo wynosi je samica.

Żywią się owadami.

Stalugwa występuje w Eurazji od Skandynawii do Pacyfiku. Zimuje w zachodniej Europie, nad Morzem Śródziemnym, w zachodniej Afryce i południowej Azji.

W Polsce jest nielicznym ptakiem lęgowym, spotykanym również (rzadko) podczas przelotów. Zimują tylko pojedyncze osobniki.

Ptak ten w Polsce jest pod ochroną.

 Stalugwa samotnik
Stalugwa samotnik

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *