Strzyżyk

Strzyżyk potrafi przemykać się wśród roślin dna lasu Jak mała, rdzawobrązowa mysz. Ptak osiadły i wędrowny.

Jeden z najmniejszych ptaków Europy (9,5 cm). Małe ciało jest raczej krępe, upierzenie brązowe delikatnie prążkowane. Krótki ogonek jest zwykle zadarty.

Ptak ten występuje w całej Europie z wyjątkiem Dalekiej Północy.

Często nawołuje twardym ?tekk tekk tekk…” lub wibrującym ?cerr”. Śpiew niezwykle głośny, melodyjny, złożony ze świergotów i treli.

Środowiskiem strzyżyka są lasy i zadrzewienia z bogatym podszytem, często w zaniedbanych ogrodach i parkach.

2 lęgi w roku (koniec kwietnia do końca lipca). Samiec buduje z mchu i liści kilka kulistych gniazd, z których samica wybiera jedno. Jaja (5-7) białawe, czerwonawo nakrapiane i plamkowane, są wysiadywane przez samicę. Inkubacja trwa 14-16 dni, a pisklęta przebywają w gnieździe 15-18 dni.

Pożywieniem strzyżyka są małe owady i ich larwy, pajęczaki i inne bezkręgowce.

 Strzyżyk
Strzyżyk

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *