Sułtan złotogrzbiety

Sułtan złotogrzbiety to gatunek z rodziny dzięciołowatych, podrodziny dzięciołów.

Długość ciała 29-33 cm, długość skrzydła 14,2-17,8 cm, ciężar około 140 g.

Wierzch ciała złotooliwkowy, kuper szkarłatny, ogon czarny, spód jasny ? ciemne obrzeżenia piór tworzą łuskowaty wzorek, kark i policzki białe, biegną przez nie 3 ciemne paski.

Samiec ma wierzch głowy i czub szkarłatne, samica czarne.

Ptak ten zamieszkuje nizinne wilgotne lasy liściaste, dżunglę i zadrzewienia w pobliżu osiedli.

Dziuplę wykuwa na wysokości 2-5 m nad ziemią.

W zniesieniu 4-5 jaj.

Wysiadywanie trwa 14-15 dni, młode opuszczają dziuplę po 24-26 dniach.

Występuje w Indiach, Bangladeszu, Półwyspie Indochińskim oraz na Archipelagu Malajskim i Filipinach.

 Sułtan złotogrzbiety
Sułtan złotogrzbiety

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *