Świstun

Świstun jest skrajnie nielicznie lęgowy na północy Polski, dość liczny na przelotach.

Gniazduje na dużych, zarastających jeziorach i bagnach.

Samiec jest oryginalnie upierzony: bladoszary, z żółtą plamą na czole i wierzchu kasztanowo-brązowej głowy; przód piersi jest różowobrązowy.

W locie widoczny jest biały spód ciała oraz białe plamy na skrzydłach.

Samce wydają wysoki, melodyjny świst, a rudawobrązowe samice odpowiadają zgrzytliwymi pomrukami.

Świstun jest dość duży – 45 cm.

 Świstun - samiec i samica
Świstun – samiec i samica

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *