Szczudłak

Długość ciała szczudłaka to 35-40 cm, ciężar 140-180 g.

Zamieszkuje płaskie, porośnięte trawą brzegi słonych i słodkowodnych jezior w strefie pustyń i półpustyń.

Żywi się owadami i mięczakami.

W Polsce pojawia się sporadycznie podczas przelotów.

Ptak ten w Polsce jest pod ochroną.

 Szczudłak
Szczudłak

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *