Szczygieł

Szczygieł to niewielki ptak bardzo kolorowy i bardzo ruchliwy.

Ptak ten ma 12 cm. We wszystkich szatach, zarówno u samca jak i u samicy, żółta pręga na skrzydłach. Czerwoną maskę mają tylko dorosłe ptaki.

Głos: szybka seria płynnych tonów, jak np. ?dudidelit”.

Obrzeża lasów, otwarte tereny z żywopłotami, rzędami drzew, sady, parki, ogrody – oto miejsca gdzie można spotkać tego ptaka. Poza okresem lęgowym przeważnie w stadkach na otwartych terenach zarośniętych chwastami. Miesiące: I?XII. Ptak koczujący i wędrowny. Jesienią wędruje w dużych stadach, ale zimą koczuje w małych grupkach. Zimą liczne stada przylatują z północy.

Nazwa ?szczygieł” jest prawdopodobnie naśladownictwem najczęściej wydawanego głosu ?sztigllt”. Ulubionym pokarmem szczygła są nasiona ostu.

 Szczygieł
Szczygieł

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *