Tukan toko

Tukan toko to gatunek z rodziny tukanów.

Jeden z największych przedstawicieli tej rodziny, długość ciała około 60 cm.

Ubarwiony jest bardzo kontrastowo: większość upierzenia czarna, gardło i kuper białe, pokrywy podogonowe czerwone, trójkątna plama wokół oka i potężny dziób są pomarańczowe, na końcu dzioba występuje także kolor czarny.

Brak dymorfizmu płciowego.

Ptak ten zamieszkuje lasy tropikalne, gnieździ się w dziuplach.

Tukan toko odżywia się głównie miękkimi, soczystymi owocami, zjada także owady, a nawet drobne kręgowce, wyrządzając m.in. szkody wśród piskląt.

Zamieszkuje Amerykę Południową od Gujany po Boliwię i północną Argentynę.

Bywa hodowany, w niewoli łatwo się oswaja.

 Tukan toko
Tukan toko

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *