Turkan

Inna nazwa: edredon okazały

Turkan jest dużym ptakiem wodnym z rodziny kaczkowatych. Zamieszkuje północne wybrzeża Eurazjii Ameryki Północnej oraz północną Grenlandię, Nową Ziemię i Svalbard.

Zimuje na kontynentalnych wybrzeżach Morza Północnego, Morza Norweskiego, na Kamczatce, Islandii, Grenlandii oraz wschodnim wybrzeżu Ameryki Północnej po Nową Fundlandię na południu.

Sporadycznie zalatuje na Bałtyk (w tym do Polski), na Wyspy Brytyjskie, Jan Mayen, Wyspę Niedźwiedzią, jeziora Europy Środkowej poBalaton i północne Włochy, a także wschodnie wybrzeże Ameryki Północnej aż po Florydę.

Ptak ten preferuje nadmorską tundrę. Lubi ujścia rzek. W okresie pozalęgowym brzegi mórz.

Gatunek objęty ochroną.

Długość ciała wynosi ok. 43 – 63 cm, rozpiętość skrzydeł ok. 105 cm. Turkan waży ok. 1400 – 2100 g.

Samiec w upierzeniu godowym ma wierzch i tył głowy bladobłękitne, boki bladozielone. Obie plamy rozdziela biały pas biegnący przez oko. Szyja, pierś, spód skrzydeł i przednia część grzbietu biała, reszta czarna.

Białe również plamy z wierzchu skrzydeł. Silnie rozdęty u nasady dziób i nogi pomarańczowe. W szacie spoczynkowej znika pogrubienie na dziobie, a kolor biały (poza skrzydłem) zostaje zastąpiony przez brąz. Samica brązowa z ciemnym, poprzecznym deseniem.

Pożywieniem turkana są drobne zwierzęta chwytane podczas nurkowania.

Ptak ten gniazdo zakłada w otwartym terenie, w zagłębieniu gruntu, zazwyczaj w pobliżu słodkiej wody.

W ciągu roku wyprowadza jeden lęg, składając w czerwcu 3 do 7 bladooliwkowych jaj o średnich wymiarach 65 x 44 mm i średniej masie 69 g.

Jaja wysiadywane są przez okres 22 – 24 dni przez samicę. Pisklęta usamodzielniają się podczas pierzenia, czyli w wieku 49 – 56 dni.

Samica i samiec turkana

Samica i samiec turkana

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *