Uhla

Uhla jest dużym ptakiem wodnym z rodziny kaczkowatych, zamieszkujący w zależności od podgatunku:

  • Melanitta fusca stejnegeri – Syberia od Jeniseju po Kamczatkę. Na południu sięga po Mongolię. Zimuje na pacyficznym wybrzeżu Azji w południowej Japonii i Chinach;
  • Melanitta fusca fusca – od północnej Skandynawii po Jenisej. Sporadycznie gnieździ się w Szkocji, na Islandii, Wyspie Niedźwiedziej, Wyspach Owczych i na Svalbardzie. Zimuje na wybrzeżach Atlantyku, Morza Północnego i Bałtyku od Półwyspu Iberyjskiego poNorwegię oraz w basenie Morza Śródziemnego i nad morzami Czarnym i Kaspijskim, a także nad jeziorami Europy Środkowej iWschodniej. Sporadycznie na Azorach i wybrzeżach północno-zachodniej Afryki. W Polsce liczna na wybrzeżu i regularnie pojawiająca się w głębi lądu. Zimuje w październiku – kwietniu;
  • Melanitta fusca deglandi – Ameryka Północna od Alaski po Zatokę Hudsona i Manitobę na południu. Zimuje na wybrzeżu pacyficznym Ameryki po Kalifornię, na wybrzeżu atlantyckim i brzegach Zatoki Meksykańskiej, a także na Wielkich Jeziorach Północnoamerykańskich. Przez niektórych autorów traktowany jako odrębny gatunek.

Ptak ten preferuje jeziora i rzeki w strefie tundry i tajgi. Zimuje nad brzegami mórz i dużymi jeziorami.

Gatunek objęty ochroną ścisłą.

Długość ciała wynosi ok. 48 – 57 cm, rozpiętość skrzydeł ok. 95 cm. Uhla waży ok. 800 – 2000 g.

Samiec czarny, z białą plamą wokół oka i białym lusterkiem. Dziób żółtopomarańczowy z czarną naroślą u nasady. U M. f. stejnegerinarośl większa, a dziób pomarańczowy. Samica brązowa z białawymi plamami u nasady dzioba i za okiem, na skrzydle białe lusterko.

Na brzuchu nieznaczne rozjaśnienie, którego brak u M. f. deglandi. Osobniki młodociane podobne do samicy, lecz o białawym brzuchu i bokach, oraz białawych cętkach na grzbiecie.

Pokarm zwierzęcy (głównie małże), sporadycznie uzupełniany przez rośliny. Pokarm zdobywa nurkując.

Uhla zakłada gniazdo na ziemi, w zagłębieniu. W tajdze może być umieszczone w dziupli lub w norze.

W ciągu roku wyprowadza jeden lęg (może go powtórzyć w przypadku utraty jaj lub potomstwa), składając w maju – czerwcu 5 do 17 kremowych lub różowawych jaj o średnich wymiarach 72 x 48 mm i średniej masie 92 g.

Jaja wysiadywane są przez okres 25 do 31 dni przez samicę. Pisklęta opuszczają gniazdo po wykluciu, usamodzielniają się po 30 – 40 dniach.

Uhla

Uhla

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *