Waruga

Waruga to jedyny gatunek rodziny warug.

Długość ciała około 50 cm, długość skrzydła 29,5-33,5 cm.

Sylwetka krępa o stosunkowo krótkich nogach, dziób średniej długości, dwubocznie spłaszczony, na głowie charakterystyczny, dotykający pleców, szeroki czub.

Upierzenie ciemnobrązowe, dziób i nogi czarne.

Brak dymorfizmu płciowego.

Zamieszkuje bagna, zarośla mangrowe, zatoczki będące w zasięgu pływów morskich.

Pędzi samotny tryb życia.

Waruga żeruje zarówno dniem, jak i nocą.

Ptak ten odżywia się najrozmaitszymi zwierzętami wodnymi.

Gniazdo ma niezwykłą konstrukcję: duża kulista komora (o przekroju powyżej 1 m) jest zbudowana z gałęzi i wylepiona mułem; z boku prowadzi do niej tunel wejściowy.

Budowa trwa do 6 miesięcy.

Gnieździ się na drzewach, rzadziej na skałach.

Występuje w środkowej i południowej Afryce, na Półwyspie Arabskim i na Madagaskarze.

 Waruga
Waruga

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *