Warzęcha

Długość ciała warzęchy to 85 cm, rozpiętość skrzydeł – 130 cm. W szacie godowej samiec ma na głowie charakterystyczny czub. Samica jest mniejsza od samca.

Warzęcha zamieszkuje brzegi wód śródlądowych i zatok morskich z miejscami o mulistym dnie, szczególnie delty rzek i słonawe zalewy porośnięte roślinnością wodno-błotną – trzciną i krzakami – gdzie zakłada liczące setki lub tysiące par kolonie.

Jest doskonale przystosowany do brodzenia po płytkich wodach lub bagnach. Brodząc zanurza półotwarty dziób w wodzie i porusza nim energicznie na boki, zbierając różnorodne zwierzęta wodne: skorupiaki, ślimaki, owady i małe ryby.

Jaja wysiadują oboje rodzice przez około 21 dni, a młode przebywają w gnieździe 4 tygodnie.

Ptak ten występuje w południowej i zachodniej Europie, północnej Afryce i w Azji.

Ptak ten jest w Polsce pod ochroną.

 Warzęcha
Warzęcha

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *