Wąsatka

Długość ciała wąsatki to 17 cm, rozpiętość skrzydeł 19 cm, ciężar 15 g.

Samiec ma charakterystyczne czarne ?wąsy”.

Gatunek ten zamieszkuje stawy i jeziora z rozległymi trzcinowiskami porastającymi bagniste brzegi.

Żywi się owadami, pająkami i ślimakami, jesienią i zimą nasionami trzciny, pałki i traw.

Dobrze osłonięte gniazdo buduje kilkanaście centymetrów nad wodą, w zwartych kępach trzciny lub pałki, z szerokich liści trzciny i wysłane jej kłosami. W ciągu roku wyprowadza dwa-trzy, niekiedy cztery lęgi. Do ostatniego – w końcu lipca i w sierpniu – mogą już przystępować ptaki z pierwszego lęgu.

Wąsatka jest gatunkiem osiadłym lub koczującym.

Na terenie Polski gnieździ się lokalnie około 100 par.

Ptak ten w Polsce jest pod ochroną.

 Wąsatka
Wąsatka

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *