Wireonek czerwonooki

Wireonek czerwonooki jest niewielkim ptakiem wędrownym z rodziny wireonkowatych.

Zamieszkuje wschodnie wybrzeże USA i pas południowej Kanady od Atlantyku po Pacyfik.

Istnieje również populacja w Ameryce Południowej, gdzie zimuje.

Odnotowuje się jego pojawienia w Europie, najliczniejsze w Wielkiej Brytanii i Irlandii.

W Polsce stwierdzony tylko raz (w 2000 roku w Darłówku).

Ptak ten preferuje lasy.

Długość ciała wynosi ok. 12-14 cm, masa ciała ok. 12-25 g.

Wierzch ciała ciemnooliwkowy, spód jasny.

Szara czapeczka, biała brew i czerwona tęczówka.

Obie płci ubarwione jednakowo.

Pożywieniem tego niewielkiego ptaka są owady i inne stawonogi wzbogacone pokarmem roślinnym.

Wireonek czerwonooki gniazdo zakłada 1,5 do 20 m nad ziemią w rozwidleniu gałęzi.

Zbudowane z traw i innego materiału roślinnego.

Lęg w okresie od maja do lipca, jaja w liczbie 3 do 5 (zazwyczaj 4).

Jaja wysiadywane przez okres 11 do 14 dni przez samicę.

Pisklęta opuszczają gniazdo po 10 do 12 dniach.

Wireonek czerwonooki

Wireonek czerwonooki

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *