Włochatka

Włochatka ma 25 cm, waga – samiec 100 g, samica 160 g.

Większa i z dłuższym ogonem niż pójdźka; duża głowa z jasną, wysoko ponad żółte oczy sięgającą szlarą; grzbiet ciemny, szarobrązowy, biało cętkowany, spód ciała jasny.

Młode czekoladowobrązowe.

Aktywna o zmierzchu i w nocy; mało towarzyska.

Głosem włochatki jest ostrzegawcze pstrykanie ?juk”; pieśń samca na rewirze: trwająca 1-2 s narastająca seria 5-9 pojedynczych dźwięków ?huhuhuhuhu”.

Występuje w lasach świerkowych i mieszanych z dziuplami dzięcioła czarnego i kryjówkami.

Pożywieniem są małe gryzonie, ryjówki oraz małe ptaki.

Lęgi włochatki w miesiącach: marzec – czerwiec, 3-6 jaj, wysiadywanie jaj 26-29 dni.

Ptak ten gniazduje w dziuplach.

 Włochatka
Włochatka

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *