Wojownik wspaniały

Wojownik wspaniały to gatunek z rodziny jastrzębiowatych, podrodziny orłów.

Długość ciała około 90 cm, skrzydła 56,5-64 cm, ciężar 3,4-3,8 kg.

Samica jest większa od samca.

Wierzch ciała popielatoszary, spód biały z czarnymi plamkami i prążkami, pokrywy podskrzydłowe koloru kasztanowatego, na tyle głowy znajduje się rozwidlony czubek, woskówka i szpony są żółte.

Wojownik wspaniały zamieszkuje tereny zalesione oraz niewielkie kępy lasów porastające stoki wzgórz lub brzegi małych rzek.

Uważany jest za najpiękniejszego i najsilniejszego ptaka drapieżnego Afryki.

Poluje głównie w lesie, czyhając na zdobycz na gałęzi.

Atakuje najczęściej zwierzęta naziemne, ale potrafi też chwytać nadrzewne małpy. 90% po-karmu stanowią ssaki – przeważnie małe antylopy, małpy, góralki.

Gnieździ się na wysokich drzewach.

Młode po opuszczeniu gniazda przebywają w jego pobliżu i jeszcze przez 270-350 dni są regularnie dokarmiane przez rodziców.

Ptak ten przystępuje do lęgów co drugi rok.

Wojownik wspaniały jest osiadły.

Występuje w Afryce na południe od Sahary.

 Wojownik wspaniały
Wojownik wspaniały

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *