Wróbel samotny

Wróbel samotny to gatunek z rodziny wikłaczy, podrodziny wróbli.

Długość ciała około 13 cm, długość skrzydła 6,5-7,4 cm, ciężar około 20 g.

Wierzch ciała kasztanowaty z ciemnymi kreskami, skrzydło czarniawobrunatne z jaśniejszymi obrzeżeniami piór i białą pręgą, gardło, kantarek i pierścień wokół oka czarne, boki głowy i spód brudnoszare.

Samica jest ubarwiona ubogo – szarobrunatno z wierzchu i szarawo od spodu, nad okiem wyraźna szara brew.

Wróbel samotny zamieszkuje brzegi lasów, zadrzewienia śródpolne i osiedla ludzkie.

Ptak ten gnieździ się pojedynczo w dziuplach, a także w szczelinach budynków.

Występuje w wąskim pasie od Afganistanu do południowych i wschodnich Chin, Korei i Japonii.

W północnych częściach areału wędrowny, w południowych osiadły.

 Wróbel samotny
Wróbel samotny

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *