Wydrzyk wielki

Wydrzyk wielki sporadycznie zalatuje do Polski.

Ptaki te gniazdują w wielu rejonach świata.

Na lęgowiskach każda para zajmuje niewielki kopczyk ziemi lub pagórek, skąd może dobrze obserwować okolicę.

Ptaki te nie są zbyt głośne; co jakiś czas ptaki w parach unoszą skrzydła, zadzierają w górę głowy i powtarzają okrzyk ?ki-jak ki- jak”.

Intruzi atakowani są gwałtownie i często uderzani nogami w głowę.

Pokarmem dla piskląt wydrzyka wielkiego są głównie ryby, które porzucają, zmuszone do tego przez agresywnych rodziców, głuptaki i mewy.

Dorosłe ptaki żywią się zabijanymi przez siebie mniejszymi ptakami morskimi oraz ich pisklętami i jajami.

Wydrzyki wielkie są masywnie zbudowane, większe od mew srebrzystych.

Mają ciemne, rdzawobrązowe upierzenie płowo kreskowane oraz srebrzystą plamę na szerokich zaokrąglonych skrzydłach.

Wydrzyki wielkie są duże – 57 cm.

 Wydrzyk wielki
Wydrzyk wielki

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *