Żabiru amerykański

Inna nazwa: żabiru argentyński

Żabiru amerykański (Jabiru mycteria) jest gatunkiem ptaka z rodziny bocianowatych. Jest jedynym przedstawicielem rodzaju Jabiru.

Żabiru amerykański występuje w Ameryce Południowej oraz Środkowej.

Ptak ten żyje na bagnach i rozlewiskach.

Upierzenie żabiru amerykańskiego jest białe z nagą, ciemnoniebieską szyją oraz głową.

Ptak ten charakteryzuje się bardzo dużym dziobem, który jest lekko zgięty ku górze.

Żabiru amerykański ma 140 cm wysokości, zaś rozpiętość skrzydeł wynosi 260 cm.

Gatunek ten żywi się rybami, gryzoniami, bezkręgowcami oraz płazami.

Gniazdo tego ptaka znajduje się na drzewie. Samica żabiru znosi 3-4 jaja w gnieździe. Pisklęta wykluwają się po około 30 dniach. Po 80-95 dniach młode opuszczają gniazdo po raz pierwszy, a przez kolejne dwa miesiące pozostają pod opieką rodziców.

Żabiru amerykański

 

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *