Zniczek

Zniczek zasiedla podobne środowiska, jak mysikrólik ? lasy iglaste ze świerkiem i sosną.

Śpiew zniczka nie jest tak bogaty jak mysikrólika. Jest to seria bardzo delikatnych, wysokich tonów, przypomina­jących ?si-si-si-sii-sii” śpiewanych na jednej wysokości (końcówka w nieco wyższym tonie).

Zniczek przylatuje w kwietniu. Okres lęgowy trwa od maja do lipca. Gniazdo jest zbudowane i umieszczone podobnie jak u mysikrólika, chociaż często na mniejszej wysokości. Jego szczyt jest zwężony, a brzegi zachodzą do środka, co zabezpiecza jaja lub pis­klęta przed wypadnięciem, gdy gałęzie są poruszane przez wiatr. Tak samo zbudowane jest gniazdo mysikrólika. Ma ono również kształt kuli z otworem u góry. Samica składa 8 ?10 jaj, z wyraźniej zaznaczo­nymi plamkami niż na jajach mysikrólika. Jaja obu gatunków są naj­mniejsze spośród jaj europejskich gatunków ptaków ? ważą około 0,72 g i mają średnio 13,5?10,5 mm długości. Lęg złożony z 10 jaj wa­ży więc 7,2 g, co stanowi 144% masy ciała samicy. Musi ona zdobyć w ciągu kilkunastu dni bardzo dużą ilość pokarmu, aby wytworzyć jaja ważące więcej niż wynosi waga jej ciała, i to dwa razy w ciągu roku. Samica sama wysiaduje jaja, lecz partner pomaga jej w wychowywa­niu młodych.

W październiku zniczek odlatuje na zimowiska do stre­fy Morza Śródziemnego. Populacje śródziemnomorskie są ptakami osiadłymi.

Zniczek jest bardzo podobny do mysikrólika, choć znacznie barwniej upierzony. Ma czarną smugę przechodzącą przez oko i białą brew nad nim. Wierzch głowy samca jest ogniście pomarańczowoczerwony ograniczony po bokach czarnymi paskami, łączącymi się na czole. Barki mają wyraźnie brązowy odcień. Samica różni się od samca tym, że pasek na wierzchu jej głowy jest żółty. U młodych głowa jest oliwkowozielona, lecz zaczątki białej brwi nad okiem są już wyraźne. Rozmieszczenie zniczka nie jest tak rozległe jak mysikrólika.

Zniczek zasiedla Europę Środkową i Zachodnią, Azję Mniejszą, zachodni Kaukaz oraz północno-zachodnią Afrykę. W przeciwieństwie do mysikrólika jest ptakiem nielicznie występującym w Polsce. W Ameryce Północnej występuje Regulus calendula. Samiec tego gatunku ma imponującą czerwoną czapeczkę, która nie występuje u samicy. Ten mały ptak ma białą obwódkę wokół oka, co sprawia wrażenie, że jest ono nadzwyczaj duże.

Zniczek

Zniczek

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *