Ciosa

Długość ciała do 30 cm.

Jest to ryba półwędrowna, żerująca w morzu, tuż przy ujściu rzek. Tarło odbywa w dolnych odcinkach rzek. Jest jedyną europejską rybą słodkowodną składającą tzw. ikrę pelagiczną, tzn. unoszącą się swobodnie na wodzie i spływającą do morza. Samica składa około 30 000 jaj. Larwy wylęgają się po 3-4 dniach i początkowo unoszą się swobodnie na wodzie. Za pokarm służy im plankton, a większy narybek i dorosłe osobniki odżywiają się głównie owadami spadającymi na powierzchnię wody.

Niegdyś cios było bardzo dużo, ale ubyło ich znacznie wraz ze wzrastającym zanieczyszczeniem wód. W Europie południowo-wschodniej, głównie w ujściu rzek do Morza Czarnego, występuje nadal dość licznie i poławiana jest tam na dużą skalę.

Ciosa jest w Polsce pod ochroną.

 Ciosa
Ciosa

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *