Płaszczak

Inna nazwa: chlamida

Płaszczak jest gatunkiem prymitywnego rekina, blisko spokrewniony z wymarłymi gatunkami znanymi w zapisie kopalnym z pokładów plioceńskich Antyli i mioceńskich Europy.

Wraz z nieopisanym jeszcze naukowoChlamydoselachus sp. nov. A występującym u wybrzeży Afryki jest zaliczany do podrzędu Chlamydoselachoidei, a nawet proponowane jest wyodrębnienie ich do odrębnego rzędu Chlamydoselachiformes.

Ciało tego rekina jest silnie wydłużone, węgorzowate, o długości 100?150 cm (maksymalnie 200 cm), z jedną płetwą grzbietową, otwór gębowy w położeniu końcowym, sześć par szczelin skrzelowych.

Ubarwienie ciemnobrązowe lub szare. Samice są większe od samców. Gatunekjajożyworodny. Samica rodzi 3?12 młodych.

Płaszczak jest spotykany w wodach całego świata na głębokościach od 120 do 1500 m p.p.m., rzadko pojawia się bliżej powierzchni wody. Gatunek rzadki i słabo poznany.

Płaszczaki żywią się kałamarnicami i rybami. Ich mięso jest jadalne, ale jako gatunek występujący nielicznie i prowadzący głębinowy tryb życia nie mają znaczenia gospodarczego.

Płaszczak

Płaszczak

1 Comment

  1. sd

    może dzięki temu jeszcze przeżyją

    Reply

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *