Siedmioszpar plamisty

Siedmioszpar plamisty jest gatunkiem drapieżnych, morskich rekinów sześcioszparokształtnych z rodziny sześcioszparowatych (Hexanchidae), czasami wydzielany do odrębnej rodziny Notorynchidae, jedyny przedstawiciel rodzaju Notorynchus.

Rekin ten występuje w wodach przybrzeżnych strefy tropikalnej do umiarkowanej wszystkich kontynentów, z wyjątkiem Europy i północnego Oceanu Atlantyckiego, także przy większych wyspach oceanicznych. Nie występuje w wodach polarnych.

Środowiskiem są głównie płytkie morskie wody przybrzeżne, od powierzchniowych do głębokości 135 m, zasiedla też wody półsłodkie (estuaria).

Jedna, mała płetwa grzbietowa w tylnej części tułowia, płetwa odbytowa bardzo mała, długi ogon z niezbyt dużą płetwą ogonową. Siedemszpar skrzelowych. Barwa srebrzystoszara, brzuch jasny.

Do 2,4 m samice (sporadycznie do 3 m), samce do 1,9 m; dymorfizm płciowy pod względem wielkości wyraźny.

Siedmioszpar plamisty sporadycznie atakuje ludzi.

Rekin ten żywi się głównie rybami, rzadziej morskimi stawonogami, np. krabami, a także, choć rzadko fokami.

Siedmioszpary są jajożyworodne. Samica rodzi do 82 młodych; kopulacja latem lub wiosną.

Siedmioszpar plamisty

Siedmioszpar plamisty

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *