Inna nazwa: sałaka.
Jest to bałtycki podgatunek śledzia atlantyckiego.
Dorasta do około 24 cm długości.
Występuje we wschodniej części Morza Bałtyckiego.
Śledź bałtycki jest skarlałą formą śledzia oceanicznego (atlantyckiego), jest od niego mniej tłusty i wcześniej dojrzewa płciowo ? w drugim lub trzecim roku życia.
Ryba ta poławiana jest gospodarczo.
Tarło odbywa nad żwirowatym lub kamienistym podłożem, zwykle na głębokości 7?10 m.
Samica składa do 100 000 ziaren lepkiej ikry.
W latach 70. i 80. XX wieku połowy śledzia w Bałtyku przekraczały 400 000 ton rocznie.
Nie zaleca się częstego spożycia z uwagi na silne zanieczyszczenie Bałtyku dioksynami i związkami rtęci.
Ilość tych szkodliwych substancji w Morzu Bałtyckim nie obniża się w żaden istotny sposób wraz z upływem czasu, co jest rezultatem bardzo powolnej wymiany wody.