Sum

Sum jest rybą ciepłolubną, żyjącą w rzekach, jeziorach, zbiornikach zaporowych i większych stawach. Zasiedla głębsze, leniwie płynące odcinki wód o miękkim dnie. W ciągu dnia najczęściej przebywa w ukryciu, aktywny staje się nocą polując na zdobycz. Zasadniczą częścią jego pokarmu są małe ryby karpiowate, a nawet inne małe kręgowce, np. gryzonie i ptaki. Sum osiąga dojrzałość płciową w 3-5 roku życia. Jego wysokie wymagania pod względem temperatury wody powodują, że na poszczególnych obszarach występowania odbywa tarło w różnym czasie. W środkowej Europie jest to maj i czerwiec, a na północy czerwiec i lipiec. Samica składa do 500 000 jasnożółtych jaj sklejonych w bryłki. Po zapłodnieniu samiec opiekuje się ikrą około 3 dni, aż do wylęgnięcia larw. W wielu przypadkach obserwuje się niezwykłą opiekę nad potomstwem.

W rybactwie rzecznym i stawowym sum zajmuje ważne miejsce. Jest cenną rybą użytkową i dlatego w wielu krajach rozpoczęto ich hodowlę. Sum jest też biologicznym regulatorem w wodach ? uniemożliwia rozprzestrzenianie się ryb karpiowatych o znikomym znaczeniu gospodarczym. Mięso suma odznacza się wysoką jakością, jednak u okazów o wadze ponad 10 kg jest dość tłuste. Przeważnie spożywa się go po uwędzeniu.

Sum arystoteles jest kolejnym europejskim przedstawicielem rodziny sumowatych. Żyje wyłącznie w południowej Grecji. W przeciwieństwie do suma ma cztery wąsy, osiąga długość 2 m i masę ciała do 150 kg.

Ciało suma wydłużone i bezłuskie, potężna głowa, paszcza szeroka z 2 długimi i 4 krótkimi wąsami, płetwa grzbietowa mała; płetwa odbytowa bardzo długa. Długość ciała: 1-3 (-5) m; masa: 10-200 kg (wyjątkowo może osiągnąć masę ciała do 306 kg). Okres tarła trwa od maja do czerwca (środkowa Europa) i od czerwca do sierpnia (północna Europa). Podłoże do tarła to przybrzeżne rośliny wodne. Płodność suma to 7000-25 000 jaj/kg masy ciała. Pożywienie stanowią ryby i inne małe kręgowce. Zasięg występowania przebiega od dorzecza Renu po zlewiska Morza Kaspijskiego i Aralskiego, na południe aż po Alpy, na północy tylko w Szwecji; poza tym w zatokach Bałtyku, Morza Czarnego i Kaspijskiego.

 Sum
Sum

1 Comment

  1. buziaczek

    Jak byłam mała to zawsze podziwiałam te ryby, mają takie fajne wąsy:)

    Reply

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *