Szprot

Jest to mała ryba morska z rodziny śledziowatych.

Występuje we wschodniej części Oceanu Atlantyckiego i morzach Europy: Morzu Północnym, Bałtyckim i w północnych rejonach Morza Śródziemnego i Czarnego.

Osiąga długość, w zależności od środowiska i podgatunku, od 10 do 20 cm.

Wyglądem bardzo przypomina młodego śledzia.

Cechą odróżniającą jest szorstka krawędź brzucha.

Ciało szprota jest pokryte srebrnymi łuskami, niebieskawymi na grzbiecie.

Tarło odbywa wiosną i na początku lata.

Samica składa do 40 000 ziaren ikry.

Młode wykluwają się po 3?4 dniach.

Larwy unoszą się w wodach pelagialnych.

Szprot jest szeroko wykorzystywany w przetwórstwie rybnym.

Zawartość tłuszczu w mięsie to około 12%, jest źródłem wielu witamin.

Połowy szprota (obok połowów śledzia i dorsza) należą do największych na Morzu Bałtyckim.

Przed przełowieniem sięgały 150 000 ? 250 000 ton rocznie.

Szprot

Szprot

1 Comment

  1. Isabelle

    Szprota kojarzę tylko ze sklepów spożywczych. Zawsze było mi żal tej ryby – taka malutka a ludzie ją jedzą, sama przez to nie jem szprota. Jakoś inne ryby jem, ale tej ryby nie mogę.

    Reply

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *