Tasza

Inna nazwa: zając morski

Tasza jest gatunkiem ryby skorpenokształtnej z rodziny taszowatych. To jedyny przedstawiciel rodzajuCyclopterus. Poławiana jako ryba konsumpcyjna.

Ryba ta występuje w strefie przybrzeżnej wschodniego i zachodniego wybrzeża Oceanu Atlantyckiego, w Morzu Barentsa i Morzu Bałtyckim. Zimą schodzą głębiej (do 400 m p.p.m.).

Jest to gatunek poławiany gospodarczo. Mięso samic uważane jest za niesmaczne. Barwiona i niebarwiona ikra taszy sprzedawana jest jako imitacja kawioru.

Tasza ma ciało krępe, silnie wygrzbiecone, bez łusek. Płetwy brzuszne zrośnięte w przyssawkę. Dwie płetwy grzbietowe, druga przesunięta do tyłu, położona symetrycznie do płetwy odbytowej.

Ubarwienie szare, spód jaśniejszy. Osiąga długość maksymalnie 60 cm, osobniki spotykane w Morzu Bałtyckim są mniejsze, do 30 cm.

Samiec na czas rozrodu przybiera szatę godową – pomarańczowy brzuch i brązowy grzbiet.

Tarło odbywa się wczesną wiosną w płytkiej wodzie nad dnem kamienistym i zarośniętym. Samiec pilnuje ikry przyssany do kamienia, samica odpływa na głębsze wody.

Młode po urodzeniu przysysają się na pewien czas do ciała samca. Dorosłe osobniki w okresie rozrodu nie pobierają pokarmu.

Pokarmem taszy są skorupiaki, meduzy i małe ryby.

Tasza

Tasza

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *