Wzdręga

Wzdręga wyglądem bardzo przypomina płoć, od której różni się wyższym grzbietem, innym ustawieniem płetwy grzbietowej, górnym ustawieniem otworu gębowego i ostrym, pokrytym łuskami kilem, rozciągającym się między płetwami brzusznymi a płetwą odbytową. U wzdręgi płetwa grzbietowa zaczyna się dopiero za podstawami płetw brzusznych, podczas gdy u płoci płetwa grzbietowa leży ponad płetwami brzusznymi. Wzdręga zamieszkuje przede wszystkim wolno płynące wody nizinne, a także wody stojące, jak jezioro zaporowe, stawy, starorzecza, sadzawki i wypełnione wodą żwirownie. Wzdręga chętnie przebywa na mocno zarośniętych stanowiskach przybrzeżnych. W ciepłe słoneczne dni wzdręgi wznoszą się w stadach do powierzchni wody.

Tarło odbywają w maju i w czerwcu w czystych, stojących wodach. Samica składa w 2 porcjach 80 000-200 000 lepkich jaj na roślinach wodnych. Larwy wylęgają się po 2-10 dniach i aż do zużycia zapasów woreczka żółtkowego przebywają ukryte wśród roślin. Wzdręga jako jeden z nielicznych gatunków karpiowatych przyjmuje pokarm przez cały rok, z wyjątkiem okresu tarła. Młode ryby odżywiają się planktonem, dorosłe głównie pokarmem roślinnym, jednak także owadami, mięczakami i ikrą ryb.

Wzdręga ma niewielkie wymagania środowiskowe. Często znajdywano ją jako jeden z ostatnich gatunków w gęsto zarośniętych i mocno zakwaszonych starych odnogach rzek. Dla ryb drapieżnych stanowi ona ważny składnik pożywienia. Wzdręga krzyżuje się sporadycznie z leszczem, karpiem, ukleją, a przede wszystkim z płocią. U tej ostatniej hybrydy płetwy mają bardziej błyszczącą czerwień płetw niż płoć i żółte oczy jak wzdręga.

Wzdręga jest podobna do płoci, jednak ma górne ustawienie otworu gębowego; podstawa płetwy grzbietowej za płetwami brzusznymi; ubarwienie płetw krwistoczerwone.Długość ciała: 20-35 cm; masa: 100-800g. Okres tarła: od maja do czerwca. Podłoże do tarła: między roślinami wodnymi.

Płodność: 80 000-200 000 jaj. Pożywienie: głównie rośliny, także owady, mięczaki i ikra. Zasięg występowania: w całej Europie, z wyjątkiem większej części Skandynawii, północnej Szkocji, Półwyspu Iberyjskiego, miejscami brak we Włoszech i na Półwyspie Bałkańskim.

 Wzdręga
Wzdręga

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *