Acomys russatus

Inna nazwa: złota mysz kolczasta

Acomys russatus jest gatunkiem gryzonia z rodziny myszowatych.

Ssak ten występuje w północnym Egipcie, Izraelu, Jordanii, Omanie, Jemenie i Arabii Saudyjskiej.

Prawdopodobnie w Syrii także można go spotkać.

Acomys russatus żywi się przede wszystkim owadami.

Nie potrafi kopać, więc na pustyni szuka dziur w dużych skałach.

Jej największymi wrogami są myszy domowe przywiezione tam przez człowieka, a także żmije i węże.

Gdy szare myszy domowe są najbardziej aktywne, złota mysz kolczasta potrafi zmienić tryb życia na dzienny.

W jednym miocie na świat przychodzi 6-8 młodych.

Acomys russatus

Acomys russatus

1 Comment

  1. Ratman

    Świetne zdjęcie, czy może jest w wyższej rozdzielczości? I czy mogłoby być na wolnej licencji (np. za uznaniem autorstwa)? Byłoby dobre do Wikipedii.

    Reply

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *