Anoa nizinny

Anoa nizinny jest gatunkiem ssaka kopytnego z rodziny krętorogich.

To mały bawół zamieszkujący endemicznie nizinne rejony wyspy Sulawesi w Indonezji.

Zamieszkuje głównie tereny leśne.

Zwierzę to zagrożone jest wyginięciem.

W Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych Międzynarodowej Unii Ochrony Przyrody i Jej Zasobów został zaliczony do kategorii EN (zagrożony wyginięciem).

Jest blisko spokrewniony z anoa górskim.

Zwierzę podobne z wyglądu jest do bawołu domowego.

Osiąga wysokość w kłębie do około 86 cm oraz długość ciała do ok. 180 cm.

Rogi dochodzą u samców do 30 cm długości, natomiast u samic do 25 cm.

Anoa nizinny waży około 90-225 kg.

Anoa nizinny

Anoa nizinny

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *