Antylopa bongo

Jest to największa spośród afrykańskich leśnych antylop zamieszkująca afrykańskie lasy tropikalne i góry w Dolinie Konga.

Przeważnie prowadzi nocny tryb życia.

Gatunek zagrożony wyginięciem. Wysokość w kłębie 1,1-1,3 m i długość 1,7-2,5 m.

Samice ważą 210?235 kg, samce 240?405 kg.

Ubarwienie zmienne, forma typowa jest brązowa w białe paski.

Samiec ma większe rogi, które jednak występują u obojga płci.

Na skutek nadmiernych polowań bongo stało się w ostatnim dziesięcioleciu zdecydowanie rzadkie.

Bongo dzieli przestrzeń życiową z okapi i słoniem leśnym (słoń afrykański).

Jest trudne w hodowli.

W europejskichogrodach zoologicznych gatunek hodowany rzadko, w Polsce m.in. w warszawskim zoo.

Antylopa bongo jest bliska zagrożenia wyginięciem.

Antylopa bongo

Antylopa bongo

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *