Baribal

Inne nazwy: niedźwiedź amerykański, niedźwiedź czarny.

Jest to gatunek drapieżnego ssaka z rodziny niedźwiedziowatych.

Najbardziej rozpowszechniony w Ameryce Północnej (od północnej Kanady do Florydy i Meksyku).

Masywna budowa ciała, długość do 1,5 m, waga samców do 225 kg, samic do 180 kg.

Sierść czarna czasem wpadająca w brąz.

Nazwa angielska black bear, czyli „czarny niedźwiedź” nie w pełni odpowiada faktycznej barwie tych zwierząt, które mogą mieć sierść od czarnej po płową, zwaną tu cynamonową.

Baribale znakomicie wspinają się na drzewa, zwłaszcza gdy szukają bezpiecznej kryjówki.

Drapieżnik zapada w lekki sen zimowy, w czasie którego samica rodzi 2-3 młode.

Długość ciała baribala wynosi 1,5-2,1 m, długość ogona: 7-18 cm, masa ciała: 40-180 kg (samica), 55-240 kg (samiec).

Baribal

Baribal

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *