Bawół indyjski

Inne nazwy: bawół wodny, arni.

Jest to duży ssak z rodziny krętorogich. Jest zwierzęciem zaadaptowanym do klimatu tropikalnego.

Wykazuje dużą odporność na choroby tropikalne.

Nie ma wysokich wymagań żywieniowych – zjada roślinność bagienną.

Zasięg występowania bawoła indyjskiego to Indie, Bhutan, Nepal i Tajlandia.

Przebywa w pobliżu wody, tereny rzadkich lasów oraz bagienne.

Długość ciała tego ssaka to 2,5-3 m, wysokość 1,5-1,8 m (w kłębie), masa ciała do około 1000 kg.

Bawół indyjski rozmnaża się przez cały rok, dojrzałość płciową osiąga od 2 roku życia, ciąża trwa 300-340 dni.

Rodzi się jedno młode.

Udomowioną formą bawołu wodnego jest bawół domowy.

Bawół indyjski jest zagrożony wyginięciem.

Bawół indyjski

Bawół indyjski

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *